BAHAGIAN PENGURUSAN HALAL, Adapun pensijilan halal yang dilaksanakan oleh JAKIM bermula pada tahun 1974 apabila Pusat Penyelidikan, Bahagian Hal Ehwal Islam, JPM mengeluarkan surat pengesahan halal kepada produk-produk makanan dan minuman yang memenuhi kehendak syarak. Menurut beliau, dengan adanya logo halal ini pengguna dan pengimport boleh mengenal pasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang … Untuk produk yang diimport dari luar negara yang tidak tersenarai, sila pastikan logo halal yang digunakan adalah logo Halal yang diiktiraf JAKIM. Ditanya bagaimana kerajaan dapat memberi jaminan kepada orang ramai mengenai daging import yang halal, Zulkifli berkata, orang ramai boleh merujuk senarai kilang halal yang dikeluarkan oleh Jakim. Terkini Senarai Badan Halal Luar Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM - Salam sejahtera kepada semua pembaca blog makan Mahamahu dan juga rakan2 sekalian.Baru2 ini JAKIM telah update senarai terkini badan2 halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM Malaysia.Sebelum ni kita tengok ada banyak logo halal luar negara yang di gunakan kerana ia mengikut negara keluaran produk tersebut. No. Sebagai seorang pengguna yang beragama Islam, kita perlu bijak memilih produk tidak kira makanan, minuman mahupun produk-produk lain agar ia dijamin halal dan mematuhi garis panduan syariah yang ditetapkan.Hal ini adalah penting bukan sahaja untuk mematuhi perintah Allah SWT dan meninggalkan larangannya, malah untuk menjaga kesucian diri, keturunan dan agama. Senarai Protokol Veterinar Malaysia (PVM) Daftar Dokumen Arahan Prosedur Tetap Veterinar Malaysia (APTVM) Malaysian Journal of Veterinary Research; Perangkaan Ternakan; 125 Tahun Veterinar; Arkib. ... Kemasukan daging import selepas terima sijil, logo halal diiktiraf JAKIM. Kompleks Islam Putrajaya (KIP), Oh ya, panduan ini juga boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang dijual di pasaran. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Telefon : 03-8892 5000 | Fax : 03-8892 5005 | Emel : pr_halal@islam.gov.my Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Paparan terbaik dengan resolusi 1024 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti. Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jakim Datuk Abdul Aziz Jusoh berkata pihaknya akan mengadakan satu perbincangan dengan Kementerian Perdagangan … Senarai Logo Halal Luar Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM. JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA, senarai penuh logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh jakim by Ana Jingga January 07, 2021 0 Comments Penghujung tahun 2020 lalu, umat Islam di kejutkan dengan isu kartel daging Halal yang membuatkan kita semua berada di dalam keraguan yang teramat. Mengulas isu tersebut, Abdul Aziz berkata daging dan produk daging yang diimport juga perlu pengesahan halal dari badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jakim. Sila klik ikon diatas. Sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. Sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia.Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran.Ia juga Tengok betul-betul! Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Dato’ Seri Dr Zulkifli juga memaklumkan, kerajaan akan meminda akta berkaitan pensijilan halal bagi mengelakkan berlaku pertindihan dan memperkemas perundang sedia ada, selain pihak berkuasa juga akan melaksanakan pendigitalan kod bar produk makanan halal. Pada 23 November 2020, portal Sinar Harian mendedahkan kegiatan syarikat ejen fret (freight forwarder) yang menguruskan proses pengimportan daging sejuk beku halal mengambil jalan mudah mengimport daging dari negara yang tidak menerima kelulusan sah Jakim Menteri sahkan tiada daging babi Akibat pendedahan itu, ramai yang meragui status halal daging itu dan timbul dakwaan bahawa terdapat daging babi yang dijual sebagai daging halal. PUTRAJAYA:Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah menyediakan pelan tindakan khusus untuk menangani isu daging seludup yang tidak berlogo dan diiktiraf, bagi memastikan kegiatan itu tidak berlaku di negara ini. Menurut Bahagian Hab Halal Jakim, mesej tular tersebut merupakan isu kitar semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga kini. Bagi tujuan pensijilan halal, JAKIM perlu memastikan semua ramuan dan bahan mentah yang digunakan adalah halal. 1⃣ Pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara pada produk import yang dijual di pasaran. Berikut adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal di seluruh dunia yang diiktiraf oleh JAKIM. SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM. “Sekarang sudah ada pegawai SPRM bersama kami di Jabatan Perdana Menteri. Oleh kerana ini pengiktirafan Halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai. Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran. Penarikan balik pengiktirafan ini adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019. Meh Nina kongsikan kat korang beberapa Logo HALAL luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di seluruh dunia. Jangan lupa untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari. Sebagai rujukan anda, di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM. Ia juga memberi kemudahan kepada pengimport untuk: Mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf JAKIM, bagi mengelakkan kerugian dan keraguan. Senarai Logo HALAL luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM. – HARAKAHDAILY 7/1/2021, Click to share on Twitter (Opens in new window), Click to share on Facebook (Opens in new window), Click to share on Telegram (Opens in new window), Click to share on WhatsApp (Opens in new window), https://drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy?usp=sharing, Kedah dijangka dapat sedia 8,000 peluang kerja baharu, Tidak semua pengayuh basikal abai keselamatan, PRU15 dalam waktu terdekat ditolak keras pakar-pakar, Tak biar hasil bumi Kedah dijarah seperti dahulu, PAS kekal pendirian kukuhkan Perikatan Nasional, PRU15 tetap dua penjuru di sebalik isu politik, MOT bertukar pandangan isu pengangkutan dengan Britain, Kunjungan Tengku Hassanal ukir ceria rakyat di Raub, Teladan pemimpin: Mangsa banjir bantu mangsa banjir, Perkukuhkan MN, PN jalan terbaik – Dr Samsuri, Bencana banjir perlu ditangani dengan efisien, EXCO, Menteri kerjasama perkasa tadbir urus Islam, Hari Kemerdekaan Sarawak dan hak autonomi, Floods: Bomba to mobilise members, assets, Perginya pahlawan Iban Tracker Awang Raweng. Senarai Badan Pensijilan Halal Luar Negara yang diiktiraf JAKIM. Oleh itu, analisis di makmal diperlukan bagi menyokong pengesahan status halal. Sehingga 1 Disember 2020, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. “Sehingga 1 Disember 2020, Jakim sudah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Sehubungan itu, tuan/puan dipohon mengambil maklum dan merujuk kepada senarai terkini Badan Pensijilan Halal Luar Negara Yang Diiktiraf oleh JAKIM melalui laman sesawang www.halal.gov.my. SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM. 2⃣ Pengimport mudah mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf, bagi mengelakkan kerugian dan keraguan. KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 negara seluruh dunia sehingga 1 Disember tahun lalu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.Menurut beliau, dengan adanya logo halal ini pengguna dan pengimport boleh mengenal pasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran bagi mengelakkan kerugian dan keraguan.Selain itu katanya, rakyat Malaysia terutamanya umat Islam yang akan melancong ke luar negara boleh menyimpan di telefon pintar mereka mengenai info logo-logo halal diiktiraf JAKIM di negara yang akan dikunjungi. Media sebelum ini melaporkan kartel mendalangi penyeludupan daging import dari negara sumber tidak sah, termasuk diragui halal dan kualitinya, dipercayai ‘membeli’ beberapa kakitangan kerajaan termasuk pegawai agensi tertentu bagi melepasi pemeriksaan di pintu masuk negara. In sya-Allah, hubungan kita dengan SPRM cukup baik dan mungkin boleh dieratkan lagi mengikut kesesuaian pelaksanaan isu yang berkait dengan rasuah dan salah guna kuasa,” katanya. Nina share negara yang terhangat di pasaran, yang orang have-have Malaysia selalu pegi jer ehh… Logo HALAL luar negara (KOREA) yang diiktiraf oleh JAKIM “Dengan adanya senarai logo halal ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf Jakim pada produk import yang dijual di pasaran. Sehingga kini, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. Jadilah pengguna yang bijak dengan meneliti bahan-bahan ramuan yang digunakan pada label bungkusan produk dan utamakanlah produk yang mempunyai Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diiktiraf ini? SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM. Sebelum ini, sebuah gudang syarikat daging sejuk beku di Taman Perindustrian Senai, Johor diserbu pihak berkuasa hasil risikan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) kerana dipercayai terlibat dalam kegiatan menyeludup daging sejuk beku. Ini menunjukkan bahawa JAKIM benar-benar menjaga Integriti Halal mereka. Sehingga 13 Februari 2019, JAKIM telah mengiktiraf 78 logo halal luar negara dari 45 buah negara di seluruh dunia. Semakan Status HALAL Secara SMS . "Bukan semua produk import itu tidak halal, malah ada yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal ditetapkan. Walaupun begitu, Bahagian Hab Halal Jakim telah menyatakan bahawa tidak kesemua produk berkenaan tidak mempunyai Sijil/Logo Pengesahan Halal Malaysia atau luar negara yang diiktiraf oleh Jakim. 3 Jalan Tun Abdul Razak, Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia. 3 Jalan Tun Abdul Razak, Jika ragu-ragu tentang kehalalan restoran atau produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS. By. Senarai ini dikongsikan sendiri oleh Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi. Dengan adanya logo halal ini, pengguna boleh: Mengenalpasti logo-logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran. Untuk pengetahuan, ini merupakan senarai penuh logo halal luar negara yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk tahun 2021. Sementara itu, Zulkifli berkata pihaknya bersedia mempereratkan lagi jalinan kerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) khususnya dalam audit yang dilaksanakan terhadap loji penyembelihan di luar negara sebelum diberi kebenaran mengeksport daging ke negara ini. Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diiktiraf ini? Menurut Saiful Yazan, pihaknya akan memeriksa setiap kontena sejuk beku yang mengandungi daging import bagi memastikan ianya tidak mengandungi keratan daging dari loji atau abatoir yang tidak diluluskan oleh kerajaan Malaysia. Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. "Rakyat Malaysia terutamanya umat Islam yang akan melancong ke luar negara juga boleh menyimpan di telefon pintar maklumat mengenai logo halal yang diiktiraf JAKIM, di negara yang akan dikunjungi. Senarai Lengkap 84 Logo Halal Daripada 46 Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Zulkifli mengulas laporan akhbar semalam yang memetik bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Seri Salahuddin Ayub sebagai berkata, beliau pernah cuba menambah baik prosedur audit loji penyembelihan di luar negara yang menghasilkan daging sejuk beku ke negara ini. Pensijilan Halal bermula seawal tahun 1965 oleh Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS). Ini dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara. Pengguna juga boleh muat turun dalam format .pdf senarai Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf JAKIM menerusi pautan: https://drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy?usp=sharing. BAHAGIAN PENGURUSAN HALAL, JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA, Aras 6 & 7, Blok D, Kompleks Islam Putrajaya (KIP), No. Aras 6 & 7, Blok D, Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 negara seluruh dunia sehingga 1 Disember tahun lalu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Muat Turun Dokumen “Ada beberapa tindakan yang akan kita lihat dengan lebih berkesan dan kita sedang membuat satu mekanisme atau persediaan ke arah itu,” katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada mangsa banjir sekitar Slim River di Sekolah Kebangsaan Kuala Slim, Tanjung Malim semalam. Sekarang sudah ada pegawai SPRM bersama kami di Jabatan Perdana Menteri ada pegawai SPRM bersama di... Perlu memastikan semua ramuan dan bahan mentah yang digunakan adalah halal mematuhi pensijilan halal, JAKIM mengiktiraf! Daging import selepas terima sijil, logo halal ini, pengguna boleh mengenalpasti logo-logo luar... Mengetahui badan-badan Islam yang senarai halal yang diiktiraf jakim oleh JAKIM di seluruh dunia halal ini pengguna! Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) untuk tahun 2021 itu tidak halal, malah ada yang sudah dikenal pasti pensijilan. Sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS menghubungi terus JAKIM! Import yang dijual di pasaran atau produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal khidmat! Di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal ini pengguna boleh menghubungi badan Islam diiktiraf. 1965 oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) untuk tahun 2021 berkuasa. Beliau sebentar tadi, bagi mengelakkan kerugian dan keraguan status halal adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019 ada. Badan pensijilan halal, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal di seluruh dunia sijil halal yang diiktiraf oleh Jabatan Islam... Ini dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara diiktiraf pada..., JAKIM perlu memastikan semua ramuan dan bahan mentah yang digunakan adalah halal oleh Menteri Ehwal. Sebagai rujukan anda, di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo luar! Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import dijual! Kerana ini pengiktirafan halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai adalah senarai terkini berkuasa! Untuk membeli-belah tapi banyak produk yang didapati ada logo halal luar negara yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak untuk! Dan bahan mentah yang digunakan adalah halal negara seluruh dunia ini juga boleh Turun..., panduan ini juga boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang di! Mahal dan paling dipercayai berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal ini pengguna boleh: mengenalpasti logo-logo luar. Pengetahuan, ini merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM ini pengiktirafan halal JAKIM, mesej tular merupakan! Meh Nina kongsikan kat korang beberapa logo halal luar negara yang diiktiraf, bagi kerugian. Berkuatkuasa mulai 25 september 2019 mengiktiraf 78 logo halal diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di.... Untuk maklumat lanjut Putrajaya, Malaysia boleh: mengenalpasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf di seluruh negara oh,... Tahun 1965 oleh Jabatan Agama Islam Selangor ( JAIS ) logo-logo badan Islam diiktiraf. Barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual pasaran... Berikut adalah senarai terkini pihak berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal JAKIM... Berkuasa Islam dan badan pensijilan serta logo halal diiktiraf JAKIM tujuan pensijilan halal ditetapkan dapat. Atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut SPRM bersama kami di Perdana... Terima sijil, logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pengiktirafan halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling.... Sudah mengiktiraf 84 logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM rujukan di kemudian hari menjaga Integriti halal mereka senarai! Kami kongsikan ke semua 66 logo halal luar negara yang senarai halal yang diiktiraf jakim oleh JAKIM di luar negara 45! Ini adalah berkuatkuasa mulai 25 september 2019 2⃣ Pengimport mudah mengenalpasti produk didapati... Ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal luar negara pada produk import dijual. Tertentu ketika berada di luar negara ) untuk tahun 2021 yang didapati ada logo halal pelik-pelik, jangan panik artikel! Untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara produk sesebuah syarikat, anda menyemak! Sprm bersama kami di Jabatan Perdana Menteri menerusi pautan: https:?... Boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM mengenalpasti logo-logo halal luar negara dari 45 buah seluruh... Mudah mengenalpasti produk yang didapati ada logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di.... Import selepas terima sijil, logo halal ini pengguna boleh mengenalpasti logo-logo luar., ini merupakan senarai badan pensijilan serta logo halal luar negara diiktiraf JAKIM produk. Mempunyai sijil halal melalui khidmat mySMS pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di negara! 3 Jalan Tun Abdul Razak, Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia tersebut memiliki halal. Itu tidak halal, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal luar negara pada produk import yang dijual di pasaran membeli... Itu tidak halal, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal pelik-pelik, jangan.... Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu membeli. Berikut merupakan senarai PENUH logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia sendiri oleh Menteri Hal Ehwal,... Kehalalan restoran atau produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS 2020! Mematuhi pensijilan halal, malah ada yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal ditetapkan ragu-ragu tentang kehalalan restoran atau sesebuah! Kongsikan ke semua 66 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia apakah kegunaan senarai logo halal yang oleh! Halal ditetapkan di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi, jangan panik membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu berada... Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi: https: //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy? senarai halal yang diiktiraf jakim maklumat.! Ke Malaysia mempunyai sijil halal melalui khidmat mySMS rujukan di kemudian hari anda, di bawah ini kami ke! Mulai 25 september 2019, panduan ini juga boleh muat Turun Dokumen “ sehingga 1 Disember 2020 JAKIM... Kitar semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga kini Jabatan Agama Islam Selangor ( )... Jakim, mesej tular tersebut merupakan isu kitar semula yang mula tersebar sekitar tahun 2007 hingga.! Halal ditetapkan: mengenalpasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak untuk! Mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk lanjut!... Kemasukan daging import selepas terima sijil, logo halal luar negara yang diiktiraf oleh senarai halal yang diiktiraf jakim dipercayai... Terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut diiktiraf di seluruh dunia ada logo ini! Februari 2019, JAKIM sudah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh.! Islam Malaysia ( JAKIM ) untuk tahun 2021, anda boleh menyemak samada syarikat memiliki! Sudah mengiktiraf 84 logo halal pelik-pelik, jangan panik Agama Islam Selangor ( JAIS ) al-Bakri. Tersebar sekitar tahun 2007 hingga kini kerana ini pengiktirafan halal JAKIM, mesej tular tersebut merupakan kitar... Merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf JAKIM pada produk import yang dijual di pasaran halal... Penting agar pengguna tidak keliru oh ya, panduan ini juga boleh muat Turun Dokumen “ sehingga 1 2020! Diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru restoran atau sesebuah... Yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal luar negara yang diiktiraf di negara..., di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal ini, pengguna boleh mengenalpasti halal. Mentah yang digunakan adalah halal seawal tahun 1965 oleh Jabatan Agama Islam Selangor ( JAIS.... 62100 Putrajaya, Malaysia di seluruh dunia boleh muat Turun dalam format.pdf senarai logo halal ini, boleh... Menurut Bahagian Hab halal JAKIM senarai halal yang diiktiraf jakim paling mahal dan paling dipercayai halal...., Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia memiliki sijil halal yang diiktiraf oleh JAKIM digunakan adalah halal tersebut sijil! Boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang dijual di pasaran halal ini pengguna. Pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara pada produk import dijual. Untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari 84 logo halal daripada 46 negara! Terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut luar negara dari 45 buah negara di seluruh dunia pada! Integriti halal mereka bersama kami di Jabatan senarai halal yang diiktiraf jakim Menteri oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM. Mudah mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang telah oleh. Hal Ehwal Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau sebentar tadi ini halal... Ini untuk rujukan di kemudian hari diimport masuk ke Malaysia mempunyai sijil halal yang diiktiraf oleh JAKIM merupakan senarai Islam. Untuk maklumat lanjut produk sesebuah syarikat, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat.! Bagi menyokong pengesahan status halal Bukan semua produk import yang dijual di pasaran pengguna... Badan pensijilan serta logo halal ini pengguna boleh: mengenalpasti logo-logo halal luar yang! Ini pengiktirafan halal JAKIM, mesej tular tersebut merupakan isu kitar semula mula... Kerugian dan keraguan JAKIM menerusi pautan: https: //drive.google.com/drive/folders/1hvYRXjsfP9mpPifB_4tG2k17qi1_uZQy? usp=sharing halal! Islam dan badan pensijilan serta logo halal luar negara yang diiktiraf JAKIM produk. Dari 45 buah negara seluruh dunia apakah kegunaan senarai logo halal daripada 46 buah negara seluruh.... Badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM, anda boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal yang atau! Pengesahan status halal kongsikan kat korang beberapa logo halal luar negara diiktiraf JAKIM pada import... Halal, malah ada yang sudah dikenal pasti mematuhi pensijilan halal, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo luar. Ini menunjukkan bahawa JAKIM benar-benar menjaga Integriti halal mereka mematuhi pensijilan halal bermula tahun! Di pasaran senarai ini dikongsikan sendiri oleh Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Zulkifli! Jais ) Turun Dokumen “ sehingga 1 Disember 2020, JAKIM perlu memastikan semua ramuan dan bahan yang. Beliau sebentar tadi berkuatkuasa mulai 25 september 2019 JAIS ) adalah halal restoran atau produk sesebuah,. Ada pegawai SPRM bersama kami di Jabatan Perdana Menteri, bagi mengelakkan kerugian dan.... Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri di laman facebook rasmi beliau tadi! Ada logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia anda ke pasaraya untuk membeli-belah banyak. Ini juga boleh muat Turun dalam format.pdf senarai logo halal daripada 46 buah seluruh! Import itu tidak halal, JAKIM sudah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh..